poniedziałek, 15 czerwca 2015

WŁOSKIE BURGERY Z INDYKA Z MOZARELLĄ I SZYNKĄ PROSCIUTTO.

Jak Wam minął weekend ? Mi dość intensywnie. Ale już minął i moje myśli uciekają w innym kierunku. Gdy obowiązki i zadania gonią i nie mam za dużo czasu który mogłabym poświęcić na długie gotowanie stawiam wtedy na burgery. Które gdy użyjemy świeżych i odpowiednich składników stają się całkiem zdrowym i pożywnym posiłkiem. Tym razem przedstawiam Wam burgery z indyka z sałatą rzymską, mozarellą oraz chrupiącą i podpieczoną szynką prosciutto. Więcej przepisów na wariacje burgerowe znajdziecie na łamach naszego magazynu FOOD culture.



WŁOSKIE BURGERY Z INDYKA Z MOZARELLĄ I SZYNKĄ PROSCIUTTO
4 sztuki

500 g mięsa mielonego z indyka
40 g parmezanu startego na drobnych oczkach
2 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Płatki chili
olej

4 ciabatty
Ser mozarella
Plasterki szynki prosciutto
Sałata rzymska
majonez

W misce umieścić mięso, parmezan, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Rozgrzać patelnię wraz z olejem. Z mięsa z dodatkami uformować  4 burgery. Smażyć je za złoto z każdej strony uważając aby nie przypalić. W międzyczasie pod grillem w piekarniku umieścić plasterki szynki ułożone na blaszce i grillować aż staną się chrupiące. Następnie pod grilla włożyć także ciabatty przekrojone na pół. Gdy kotlety będą gotowe umieścić ja w bułce przekładając wszystkimi składnikami.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP