wtorek, 8 września 2015

MIGDAŁOWE CIASTO JAGLANE Z BRZOSKWINIAMI.

Kto by uwierzył że jeszcze tydzień temu pławiliśmy się w ukropie sączącym się z nieba. Niby to kilka dni a jakoś patrząc przez okno nie mogę uwierzyć że lato tak szybko odeszło. Na grządce uśmiechają się już do mnie dynie, ale twardo trzymam się postanowienia że zabiorę się za nie dopiero po wakacjach na które dopiero się wybieramy. Liczę że na południu wygrzeje się jeszcze trochę przed nadciągającym nie ubłagalnie chłodem. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto z ostatnimi ogrodowymi brzoskwiniami, które zrywałam jeszcze podczas upałów. Brzoskwiń na naszym drzewie już nie ma, ale ciasto można również przygotować ze śliwkami, które już na dobre rozgościły się u mnie w kuchni. Pokusiłabym się jeszcze o dodanie cynamonu który przyjemnie rozgrzeje w te deszczowe dni.




MIGDAŁOWE CIASTO JAGLANE Z BRZOSKWINIAMI 

300 g kaszy jaglanej
4 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
100 g drobno mielonych migdałów
100 g rodzynek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 duże brzoskwinie
garść płatków migdałowych

Kasze uprażyć na suchej patelni. Następnie umieścić na sicie i zalać wrzątkiem a potem umieścić w garnku i zalać mlekiem i wodą. Gotować około 20 minut aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. W razie gdyby kasza za szybko wchłonęła mieszaninę mleka z wodą, można dolać trochę wody. Mieszać co jakiś czas aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gdy się ugotuje odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ugotowaną kaszę umieścić w misce miksera, dodać do niej jajka, ekstrakt waniliowy, rodzynki oraz zmielone migdały i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy można wyjąć ciasto z formy.
SMACZNEGO!!!





6 komentarzy:

  1. Chyba muszę w końcu dodać kaszę jaglaną do ciasta i sprawdzić, jak smakuje w taki wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealne, pewnie jest bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i zdrowe! Uwielbiam takie słodkości - już masz moją sympatię!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, koniecznie do wypróbowania, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z brzoskwiniami wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za świetny i zdrowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP