środa, 30 listopada 2016

EMPANADY Z WOŁOWINĄ, CHORIZO I ZIEMNIAKAMI.

Żeby nie było, nie żyję jeszcze samymi świętami, czasami muszę coś przekąsić a najlepiej sprawdzają się w takim momencie empanady nadziane przyjemnie rozgrzewającym nadzieniem. A to wszystko dzięki dodatkowi chorizo, które przyjemnie wzbogaca smak tych małych smakołyków. Zresztą spróbujcie sami.


EMPANADY Z WOŁOWINĄ, CHORIZO I ZIEMNIAKAMI
około 16 sztuk

CIASTO
300 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta płatków chilli
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 jajko

NADZIENIE
60 g kiełbasy chorizo
1 cebula
1 duży ziemniak
300 g mięsa wołowego mielonego
sól
pieprz

1 jajko roztrzepane z odrobiną wody

Mąkę, sól oraz płatki chili posiekać z masłem na stolnicy, wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić z lodówce na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie, podsmażając na patelni kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dorzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucić ziemniaka pokrojonego również w małą kostkę. Całość chwilę smażyć po czym dorzucić do niej mięso mielone. Ciągle mieszając smażyć jeszcze wszystko około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i zostawić do przestudzenia.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Z ciasta wykrawać okręgi, które nadziewać nadzieniem. Po sklejeniu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika pierogi posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut  do ich zrumienienia się. Podawać z jogurtem lub jakimś innym sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!!!




3 komentarze:

  1. Świetne nadzienie, moja rodzina na pewno byłaby oczarowana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota...;-) Zrobiłam je i są rewelacyjne ;-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP