czwartek, 19 stycznia 2017

AROMATYCZNA ZUPA MARCHEWKOWA.

Nareszcie mróz zmroził pięknie drzewa, przyjemnie chłodzi policzki a zalegający śnieg utrzymuje się chwilę dłużej niż dwie godziny. W taki dzień jak ten rozgrzewająca zupa jest niezastąpiona, zwłaszcza taka z dużą ilością aromatycznych przypraw. Proponuje zrobić jej od razu podwójną porcję, aby potem odgrzaną rozgrzewać się po przyjściu do domu.




AROMATYCZNA ZUPA MARCHEWKOWA
3 porcje

1 łyżka oleju
1/2 dużej cebuli
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry zmielonych w moździerzu
1 duży ziemniak
700 g marchwi
1200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

jogurt naturalny


Cebulę wrzucić na olej, wstawić na gaz i podgrzewać. W międzyczasie dorzucić przyprawy i całość dusić kilka minut. Ziemniaka oraz marchewki obrać i pokroić dość drobno po czym dorzucić do cebuli. Całość wymieszać i chwilę smażyć po czym czym dolać bulion. Po wymieszaniu gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie całość zmiksować na krem. Podawać z jogurtem, posypaną czarnym sezamem. Najlepiej przygotować ją wcześniej, aby aromaty zdążyły się wymieszać.
SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP